Caballero Fabriek in de Binckhaven

Caballero Fabriek Binckhorst is een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw voor innovatieve, creatieve en culturele bedrijven. Waar het vroeger draaide om sigaretten, ademt het hier nu bedrijvigheid op het gebied van multimedia, grafisch ontwerp, fotografie, reclame, ICT, communicatie, evenementen en architectuur. 

GESCHIEDENIS

In 1921 richtte de Egyptische Laurens-sigaretten-fabriek een vestiging in Den Haag op. Het bedrijf rolde er voor de Nederlandse roker de eerste filter-sigaret en vlak na de oorlog kwam Caballero. In 1953 liet Laurens een nieuwe fabriek neerzetten op het terrein de Binckhorst. Later kwam de fabriek in handen van de British American Tobacco (BAT), dat de productie in 1995 verhuisde naar Zevenaar. De Caballero Fabriek is door de gemeente Den Haag herontwikkeld tot een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw en opende haar deuren in 2006.

KRUISBESTUIVING

De kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven met behoud van het industriële karakter van het gebouw is het centrale thema van de fabriek. Op veel plekken is het gebouw in originele staat teruggebracht. Nieuwe toevoegingen hebben een duidelijk herkenbare eigentijdse styling zoals de opvallende zonneschermen aan de waterkant. De fabriek biedt naast gevestigde bedrijven ook ruimte aan startende ondernemers in de ICT-branche. Bedrijven profiteren van elkaars kennis en netwerk en delen faciliteiten als vergaderruimten, pantrys en lunchroom.

Het complex omvat in totaal 12.000 m2 kantoren en bedrijfsruimten en biedt plaats aan een grote verscheidenheid aan bedrijven. Aangezien er nog diverse originele details in het pand bewaard zijn gebleven, ademt het gebouw een bijzonder aangename sfeer uit. De ligging van de Caballero Fabriek ten opzichte van het centrum van Den Haag en nabijheid van uitvalswegen naar de A4 en de A12, de inspirerende industriële omgeving, als wel de ruime parkeervoorzieningen zijn enkele van de aantrekkelijke aspecten voor bedrijven om vanuit deze locatie te opereren.

“Waar het vroeger draaide om sigaretten, ademt het hier nu creativiteit”

De Caballero Fabriek is in twee fases ontwikkeld. De eerste fase is in juni 2006 geopend en de tweede fase is begin 2009 opgeleverd. In de Caballero Fabriek zijn zo’n 90 bedrijven gevestigd in kantoor units, die in grootte variëren van 24 tot 750 m2. De bedrijven zijn startups of scale-ups vooral uit de creatieve en innovatieve sector. De Caballero Fabriek is in 2006 zowel door het publiek als door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Nieuwe Stadsprijs.

Het ontwerp voor de huidige Caballero Fabriek als bedrijfsverzamelgebouw, is gemaakt door GROUP A Architecten uit Rotterdam. De Caballero Fabriek bestaat niet alleen uit units. Er zijn ook diverse vergaderzalen, zithoeken en een activiteitenruimte met de naam Laurenszaal aanwezig. De Laurenszaal is circa 400 m2 en is ideaal voor evenementen, workshops en presentaties.  

Selectief

Niet alle bedrijven kunnen zich vestigen in de Caballero Fabriek. Bedrijven moeten in de creatieve en innovatieve sector vallen en daarnaast zoveel mogelijk aanvullend zijn aan de huidige bedrijven in de Caballero Fabriek.

Wil je nóg meer weten?